- Nederland 50 Gulden 1982 Zonnebloem
Nederland 50 Gulden 1982 Zonnebloem
Het bankbiljet Nederland 50 gulden 1982 is uitgegeven op 4 januari 1982. De afmeting van het bankbiljet van vijftig gulden 1982 is 76 x 147 mm.
Deze vijftig gulden van 1982 is uitgegeven in 1…€ 149,95 - Nederland 25 Gulden 1989 Roodborstje
Nederland 25 Gulden 1989 Roodborstje
Officieel heet hij "roodborstje", maar in de volksmond zou het wel een "geeltje" blijven dacht men. Een historische benaming: In 1925 was er voor het laatst een biljet van 25 gulden met die…€ 35,00
Gulden biljetten
Van de Middeleeuwen tot aan 2002 was de gulden de Nederlandse munteenheid en daarmee het enige wettige betaalmiddel. De gulden was er zowel als muntgeld, muntbiljetten en bankbiljetten.
Geschiedenis van gulden bankbiljetten
De naam ‘gulden’ komt van ‘gulden florijn’, dat weer gouden florijn betekent en gebaseerd is op de Florentijnse munteenheid munt fiorino d’oro. Dit verklaar het ƒ-teken voor de gulden.
Ontwerpen van guldenbiljetten zijn door de tijd heen diverse malen gewijzigd. Bekende ontwerpers van het Nederlandse bankpapier zijn R. Oxenaar (die de eerste felgekleurde biljetten introduceerde) en Jaap Drupsteen. Oxenaar studeerde beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij was als ontwerper voor De Nederlandsche Bank (DNB) werkzaam van 1966 tot 1985 en gaf het Nederlandse geld een eigen gezicht. Door middel van nieuwe productietechnieken was hij in staat grafische gezichten te ontwerpen die waren gestileerd, bijna karikaturaal en helder van kleur. Verder koos hij voor zakelijke typografieën en een zakelijke, strakke indeling.
Zonder dat De Nederlandsche Bank ervan op de hoogte was, verstopte Oxenaar persoonlijke grappen in zijn ontwerpen. Zo is het gezicht van Frans Hals voorzien van een duimafdruk en staan er op het biljet van 250 gulden diverse vrouwennamen vermeld. Datzelfde biljet is voorzien van een watermerk, dat het konijntje van zijn vriendin verbeeldt.
Het 10, 25 en 100 gulden biljet
Het 10 gulden biljet kent door de tijd heen drie verschillende ontwerpen. Het oudste biljet toont Hugo de Groot, een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver.
Het 25 gulden biljet kent eveneens drie verschillende ontwerpen, waarvan het eerste in 1955 verscheen. Het verbeeldde Christiaan Huygens en was ontworpen door J.F. Doeve.
Het 100 gulden biljet kende door de jaren heen niet drie maar zelfs vier ontwerpen. Van die ontwerpen is het derde ontwerp waarschijnlijk het bekendst. Het verbeeld een watersnip. Om die reden wordt het briefje ook wel ‘de snip’ genoemd. Toen minister Zalm in 1998 een lastenverlichting van 100 gulden per huishouden invoerde, werd dit aangeduid met de term ‘Zalmsnip’. De lastenverlichting werd in 2005 overigens weer afgeschaft.
Gulden biljetten omwisselen
Veel Nederlanders hebben nog ergens gulden biljetten liggen. Deze kunnen nog tot het jaar 2032 worden omgewisseld bij de Nederlandsche Bank (DNB). Niet alle gulden bankbiljetten zijn echter om te wisselen. Voor een overzicht van de biljetten die nog wel inwisselbaar zijn, kun je het ‘overzicht om te wisselen biljetten’ raadplegen op de website van DNB. Bij het omwisselen wordt de vaste wisselkoers van 2,20371 gehanteerd. Dat betekent dat een biljet van 10 gulden dus ongeveer 4,50 euro waard is. Voor het omwisselen brengt DNB geen kosten in rekening.
De Fotos op onze site zijn van soortgelijke producten.
Alle producten worden geleverd in originele verpakking tenzij dit staat aangegeven.
Aan de fotos op onze site kunnen geen rechten worden ontleend.
Mijn account
Inloggen
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Geen account?
Met een gratis account kunt u sneller bestellen en heeft u een overzicht van uw eerdere bestellingen.
klik hier voor een GRATIS account