- Nederland 50 Gulden 1982 Zonnebloem
Nederland 50 Gulden 1982 Zonnebloem
Het bankbiljet Nederland 50 gulden 1982 is uitgegeven op 4 januari 1982. De afmeting van het bankbiljet van vijftig gulden 1982 is 76 x 147 mm.
Deze vijftig gulden van 1982 is uitgegeven in 1…€ 75,00 - Nederland 25 Gulden 1989 Roodborstje
Nederland 25 Gulden 1989 Roodborstje
Officieel heet hij "roodborstje", maar in de volksmond zou het wel een "geeltje" blijven dacht men. Een historische benaming: In 1925 was er voor het laatst een biljet van 25 gulden met die…€ 35,00


Gulden biljetten
Van de Middeleeuwen tot aan 2002 was de gulden de Nederlandse munteenheid en daarmee het enige wettige betaalmiddel. De gulden was er zowel als muntgeld, muntbiljetten en bankbiljetten.
Geschiedenis van gulden bankbiljetten
De naam ‘gulden’ komt van ‘gulden florijn’, dat weer gouden florijn betekent en gebaseerd is op de Florentijnse munteenheid munt fiorino d’oro. Dit verklaar het ƒ-teken voor de gulden.
Ontwerpen van guldenbiljetten zijn door de tijd heen diverse malen gewijzigd. Bekende ontwerpers van het Nederlandse bankpapier zijn R. Oxenaar (die de eerste felgekleurde biljetten introduceerde) en Jaap Drupsteen. Oxenaar studeerde beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij was als ontwerper voor De Nederlandsche Bank (DNB) werkzaam van 1966 tot 1985 en gaf het Nederlandse geld een eigen gezicht. Door middel van nieuwe productietechnieken was hij in staat grafische gezichten te ontwerpen die waren gestileerd, bijna karikaturaal en helder van kleur. Verder koos hij voor zakelijke typografieën en een zakelijke, strakke indeling.
Zonder dat De Nederlandsche Bank ervan op de hoogte was, verstopte Oxenaar persoonlijke grappen in zijn ontwerpen. Zo is het gezicht van Frans Hals voorzien van een duimafdruk en staan er op het biljet van 250 gulden diverse vrouwennamen vermeld. Datzelfde biljet is voorzien van een watermerk, dat het konijntje van zijn vriendin verbeeldt.
Het 10, 25 en 100 gulden biljet
Het 10 gulden biljet kent door de tijd heen drie verschillende ontwerpen. Het oudste biljet toont Hugo de Groot, een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver.
Het 25 gulden biljet kent eveneens drie verschillende ontwerpen, waarvan het eerste in 1955 verscheen. Het verbeeldde Christiaan Huygens en was ontworpen door J.F. Doeve.
Het 100 gulden biljet kende door de jaren heen niet drie maar zelfs vier ontwerpen. Van die ontwerpen is het derde ontwerp waarschijnlijk het bekendst. Het verbeeld een watersnip. Om die reden wordt het briefje ook wel ‘de snip’ genoemd. Toen minister Zalm in 1998 een lastenverlichting van 100 gulden per huishouden invoerde, werd dit aangeduid met de term ‘Zalmsnip’. De lastenverlichting werd in 2005 overigens weer afgeschaft.
Gulden biljetten omwisselen
Veel Nederlanders hebben nog ergens gulden biljetten liggen. Deze kunnen nog tot het jaar 2032 worden omgewisseld bij de Nederlandsche Bank (DNB). Niet alle gulden bankbiljetten zijn echter om te wisselen. Voor een overzicht van de biljetten die nog wel inwisselbaar zijn, kun je het ‘overzicht om te wisselen biljetten’ raadplegen op de website van DNB. Bij het omwisselen wordt de vaste wisselkoers van 2,20371 gehanteerd. Dat betekent dat een biljet van 10 gulden dus ongeveer 4,50 euro waard is. Voor het omwisselen brengt DNB geen kosten in rekening.
De Fotos op onze site zijn van soortgelijke producten.
Alle producten worden geleverd in originele verpakking tenzij dit staat aangegeven.
Aan de fotos op onze site kunnen geen rechten worden ontleend.
Taalkeuze
Aanbieding


Mijn account
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Ik wil graag een GRATIS account
Met een gratis account kunt u sneller bestellen en heeft u een overzicht van uw eerdere bestellingen.
klik hier voor een GRATIS accountWAT ZIT ER AL IN MIJN WINKELMANDJE, LAAT ZIEN
leden schrijven
-
19-01-2018 - Leuke en overzichtelijke webwinkeltje Ben! Het afhandelen van een bestelling... lees meer
-
11-06-2017 - Heel mooie site Ben! lees meer
-
08-06-2017 - leuk dat je hier komt kijken. lees meer



coronovirus
Update: 2-4-20
Coronavirus VS bestellingen
Beste klanten,
Online
Ondanks het Coronavirus, kunt gewoon bij ons blijven bestellen en zal PostNL de verzendingen blijven verzorgen zoals gewoonlijk. Mochten er veranderingen plaatsvinden, dan stellen wij u hiervan uiteraard op de hoogte.
Afhalen
Om de veiligheid van onze klanten maar ook van ons gezin te waarborgen, hebben wij er voor gekozen om vanaf vandaag 24-3-20 het afhalen tijdelijk niet meer mogelijk te maken. Deze strijd kunnen we niet alleen winnen en daarom moeten we met zijn alle gaan strijden. Samen staan we sterk!
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wensen iedereen veel sterkte in deze situatie en hopen dat het snel afgelopen is en dat iedereen weer op de normale manier zijn/haar werk weer kan hervatten.
Verzenden naar wereldwijd
(bron: myparcel)
Beste klant,
We nemen de maatregelen als gevolg van het coronavirus erg serieus. Via onze blog houden we je daarom graag op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en maatregelen die effect hebben op het versturen van pakketten binnen Nederland en naar het buitenland.
In de blog vind je een overzicht van landen waar de bezorging vanwege het coronavirus is vertraagd en waar bezorging op dit moment helemaal niet mogelijk is. Ook zijn als gevolg van de maatregelen in sommige landen bedrijven of afleverlocaties gesloten. Indien een zending naar een gesloten bedrijf of afleverlocatie wordt verstuurd, wordt deze geretourneerd. Wees je ervan bewust dat wanneer een zending geretourneerd wordt, verzendkosten in rekening worden gebracht. We adviseren je daarom onze blog goed in de gaten te houden voor de actuele ontwikkelingen.
Klik hier om naar de blog te gaan voor de actuele informatie.
--------------------
Countries around the world are taking measures due to the coronavirus that may affect logistical processes. This means that at the moment it is not possible to send parcels to certain countries or that some deliveries are delayed.
This page provides current information per destination.
Met vriendelijke groet,
ben's webwinkeltje